Een taal leren in je slaap, klinkt als een droom! Geen moeite, lekker ontspannen en toch slimmer worden. Het Donders Instituut in Nijmegen schreef onlangs over een onderzoek waaruit blijkt dat het écht kan. Mocht je ons zoeken, dan draaien wij ons nog een keertje om. Bijscholing, noemen ze dat.

Dat je tijdens je slaap verwerkt wat je overdag leert, weten veel mensen wel. Genoeg slapen is daarom heel belangrijk voor het geheugen. Tijdens je slaap worden kortetermijnherinneringen opgeslagen in je langetermijngeheugen. Als je woordjes leert en daarna even een dutje doet, onthoud je die woorden beter. Nu blijkt uit Zwitsers onderzoek dat je geheugen óók beter wordt als je naar woorden luistert tijdens je slaap!

We kunnen dankzij slaap dus niet alleen beter dingen onthouden die we overdag hebben geleerd, maar  ook nieuwe dingen leren.  Dat je goed een taal kunt leren in je slaap, geldt trouwens alleen voor de zogenaamde ‘diepe slaapfase’. En er zijn ook kanttekeningen te plaatsen: of je nog echt uitgerust ontwaakt en hoe je dan het beste woorden leert, is nog niet helemaal duidelijk. Maar wie zijn vocabulaire wil vergroten, kan misschien vast ’s nachts een audioversie van de Dikke van Dalen aanzetten.

Lijkt ons trouwens ook prima materiaal om ván in slaap te vallen, maar dat is een heel ander verhaal.

(Foto via Hutomo Abrianto en Unsplash).

Leave a Reply

× App ons!